Velkommen


Jeg er så glad i den nostalgiske, romantiske og ikke minst den landlige stilen.
torsdag 26. august 2010

Bli med inn på låven


Låven sto for fall da vi overtok. Men det var viktig for oss å redde den. Vi mener det er viktig å ta vare på gamle låver som kulturminner fra tidligere tider. Det er sikkert ikke mange årene før de siste trelåvene er vekke. For bøndene er de ikke hensiktmessige lenger og blir derfor erstattet med nye moderne driftsbygg med stålplater.

Da vi gikk i gang visste vi (kanskje ikke helt) at det ville ta mye tid. Taket, som til dels sto åpent, var det første som måtte reddes. Alle takpannene måtte av og nye sutakplater måtte legges. Året etter skiftet vi gulvbjelkene og "gulvplankene" i låvens ene del. Sistnevnte var det ikke mye igjen av og det var mer enn en gang vi måtte hente en forslått unge i hevdakjelleren. Da hadde de ramlet gjennom det råtne gulvet.


Veggene mot fjos og bod måtte også skiftes. På høyloftet gikk det ikke ann å gå og heller ikke i trappen opp.

Låven fremstår i dag som den var med den gamle konstruksjonen og den samme rominndelingen, så som høyloftet med låvebro utenfor, fjøset og grisebingen.

En dag, mens låven fremdeles var under arbeid, hadde vi invitert venner på øyen til sommerfest rundt bålet. Men like før gjestene var ventet, kom regnet. Og det virkelig pøste ned! Vi fikk loset de noe forvirrete gjestene inn i den rotete låven og benket oss rundt bordene som var gjennomvåte av styrtregnet. De hadde tidligere sett låvens forfatning og trodde nok ikke det var mulig å tilbringe kvelden der. Men det ble en uforglemmelig kveld og tradisjonen med å invitere til låvefest hvert år ble lagt.Siden har vi ha vi bl.a hatt barnedåpsselskap, fødselsdagsfeiringer, runde dager og diamantbryllup i låven. Gamle overlaken er kjempefine som duker.
Kransen har jeg laget av buksbom og hortensia. Så sant jeg har ork og tid så lager jeg krans på låvedøren.

Den gamle kjøkkenbenken har fått plass i låven. Det er godt å ha ekstra plass til tallerkener og glass når vi samles til større lag, dvs mer enn 10:-)


Det var nok fra låven for denne gang. Ønsker dere en riktig fin dag. Og så må dere ikke glemme å stemme på Nord-Hidle;-) Stemmene mottas med stor takk!! Klem fra Hjørdis

7 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. BP og tv2 har ikke kontaktet meg, men jeg leste på bloggen til Fattighuset at de skulle få besøk i morgen, lørdag. Vi får ta det som det kommer og håpe i det lengste. Lykke til du også!!! Klem fra meg:-)

  SvarSlett
 3. Lykke til videre i konkurransen! Jeg håper du er en av de 5, det har du fortjent! :) Vakkert hos deg. :) (er selvsagt spent på om jeg også er en av topp 5 ;))

  Det stemmer, jeg har endel bilder med i Lev Vackert. De spurte meg om jeg kunne bidra. Jeg fikk den tilsendt rett fra trykken, gratis, siden jeg hadde med bilder. Du kan nok ikke få kjøpt den i bokhandelen, men diverse nettbutikker har den. Bl.a Emmas Verden.

  SvarSlett
 4. Ååå for en herlig låve dere har... dette står det stor respekt av...

  virkelig skjønne bilder av låven... kan bare tenke meg at festdagene får en spesiell ramme...

  Klemmer =)

  SvarSlett
 5. Hehe, jeg må virkelig lære meg å lese gjennom kommentarene før jeg publiserer dem.. SÅ mange skrivefeil = mindre sjarmerende :) :)

  hehe, ha en fin kveld!!

  KLEM

  SvarSlett
 6. Så flott! Blir jo helt varm om hjertet når jeg ser ting blir tatt vare på- og særlig gamle bygg. Utrolig flott plass som det må være ekstra gøy å invitere gjester inn på. Godt jobbet! =D

  SvarSlett
 7. Hærlig plass, skjønner godt at du liker å dekke til fest her. Så utrolig sjarmerende!

  vibeke ,-)

  SvarSlett

Jeg blir så glad for kommentarer på mine innlegg :-)