Det er så godt å ha noe kaffemat klart å servere når det kommer uventete gjester. Og det at vi får uventet besøk, setter jeg virkelig pris på! En av godbitene jeg har liggende klart er lefser.
Før i tiden ble det laget lefser på hver en gård. Enten laget man det selv, eller så fikk man besøk av en omreisende "bakstekjerring". Jeg baker lefser selv:-) De er tynne og kan anbefales på det varmeste.
Denne oppskriften får jeg masse skryt av, i tillegg er den glutenfri, men det er det visst ingen som merker noe til. Lefsene smelter på tungen.
Jeg føler meg som en skikkelig bakstekjerring når jeg holder på:-) Ta vare på de gamle kulturminnene og sett i gang før denne tradisjonen går i glemmeboken:-)
Tusen takk for alle de gode ordene dere har lagt igjen hos meg! Jeg blir så glad! Kjekt med nye følgere!
Før i tiden ble det laget lefser på hver en gård. Enten laget man det selv, eller så fikk man besøk av en omreisende "bakstekjerring". Jeg baker lefser selv:-) De er tynne og kan anbefales på det varmeste.
Denne oppskriften får jeg masse skryt av, i tillegg er den glutenfri, men det er det visst ingen som merker noe til. Lefsene smelter på tungen.
Man tager;
3 egg
2 kopper sukker
250 gr margarin, smeltet og avkjølt
5 ts natron
1 l kulturmelk
2 kg mel (eller Semper som er glutenfritt)
Mens jeg visper egg og sukker lett sammen, røres natron i litt av kulturmelken. Etterhvert blandes alt i. Deigen skal være som marsipan. Normalt halverer jeg oppskriften, men bruker da 2 egg. Hvert emne skal veie ca 150 gr.
Jeg har kjøpt seildukstoff hos en seilmaker og brukt steketakken som mal, klippet ut og sydd en sikk-sakk søm rundt kanten. Den er godt innmelet. Her ligger emnet klar til å bli kjevlet ut.
Med litt tålmodighet blir det seende slik ut.
Så tar jeg lefsepinnen og legger den oppå lefsens ytterkant og ruller forsiktig rundt pinnen.
Ruller forsiktig ut igjen oppå den tørre takken som har en middels temperatur. Så sprayes vann på lefsen.
Her er lefsen snudd. Stekes gyldne på hver side.
Lefsen tas av og legges i stabler.
Normalt væter jeg dem ut og smører, bretter og fryser dem med det samme. Men denne gangen oppbevares de tørt og jeg væter en om gangen.
Fyll til 1 lefse:
ca 45 gr mykt smør
ca 45 gr melis
1 ts kanel
røres sammen og smøres jevnt på.
Lefsen brettes
God apetitt!!
Jeg føler meg som en skikkelig bakstekjerring når jeg holder på:-) Ta vare på de gamle kulturminnene og sett i gang før denne tradisjonen går i glemmeboken:-)
Tusen takk for alle de gode ordene dere har lagt igjen hos meg! Jeg blir så glad! Kjekt med nye følgere!
En riktig god helg til dere alle som titter innom!