Velkommen


Jeg er så glad i den nostalgiske, romantiske og ikke minst den landlige stilen.




torsdag 18. november 2010

Glutenfrie rundstykker

For en tid tilbake la jeg ut oppskrift på glutenfrie knekkebrød. Den gang fikk jeg spørsmål om jeg kunne legge ut flere glutenfrie oppskrifter. Glutenfri brødmat er ganske dyrt å kjøpe og er ellers ikke så veldig smakfullt. Her kommer en enkel oppskrift på mine rundstykker.

De ferdige rundstykkene, blir fryst ned. De tines raskt på svak varme i ovnen og gir følelsen av ferskhet. Dessuten synes jeg det er greiest å medbringe når jeg blir bedt om å ta med brødmat til venner.


"Fiberhusk" er et must! De gir en saftigere bakst.

Varm opp 6 dl. væske til 37 grader C. Rør i en fersk pakke gjær. Deretter røres i 2 ss med fiberhusk. La dette svelle i 10 minutter = tapetklister:-)

I mens setter du bakebollen oppå vekten (dersom du har en digital vekt)

500 gram Semper med fiber
2 ss linfrø
4 ss glutenfri havre - eller hirse om du vil
4 ss solsikkefrø
4 ss sesamfrø
2 ss sukker
1 ts salt
1 ts med valgfritt krydder (f.eks. Provence, Oregano, karve, brødkrydder, e.l.)
1 ts bakepulver
Semper - fint til vekten viser ca 800 - 850 gram. Altså den totale vekten på de tørre ingrediensene skal være ca 800 - 850 gram.
Deretter has i
1 egg
1 dl olje

Så helles væsken med gjær og fiberhusk i (minner om tapetklister)

Elt godt. Dersom du har Kenwood eller annen kjøkkenmaskin - bruk K-spaden når glutenfrie deiger skal eltes. Ikke eltekroken!

Deigen er noe mer klissete enn vanlig deig. Skrap/løsne deigen fra bollens vegger og dryss forsiktig mel rundt. Sett til heving under plast i ca 45 min.

Når jeg triller dem ut, bruker jeg en melet (glutenfritt mel!) seilduk. Det er bare et tips siden jeg synes det er så godt å jobbe på. Duken oppbevarer jeg i fryseren i en brødpose.

Bruk olje på hendene når du triller ut rundstykkene. Da klisser det ikke så fælt. Pensles med egg og dryss på valmuefrø.

Jeg setter ofte det første brettet rett inn i kald ovn og lar hevingen gå mens ovnen varmes opp til 200 gr C. Jeg synes de rundstykkene alltid blir mer luftige enn det neste brettet som er blitt hevet i 30 min og settes inn i ferdigvarmet ovn.



Her har jeg laget dem litt ovale. Jeg må få reklamere litt med å fortelle at øvrige familiemedlemmer som ikke må spise glutenfritt, synes at rundstykkene er vel så gode som vanlig brødmat.

Brødkurven som rundstykkene er i, er av gammel fransk årgang.

Dersom det skulle friste å prøve, ønsker jeg dere lykke til.
Ikke nøl med å ta kontakt dersom dere lurer på noe.

Jeg ønsker alle mine lesere en riktig god torsdagskveld! Tusen hjertelig takk for alle koselige hilsener! Det gleder meg stort:-) Jeg ser frem til at jeg om litt skal ta en tur innom dere!

15 kommentarer:

  1. Rundstykkene dine ser virkelig gode ut..

    så godt at du legger ut oppskriften..slik at andre som trenger det kan bake også...

    tusen atkk for hyggelig hilsen hos meg.::

    Nyt kvelden::

    Klemmer

    SvarSlett
  2. Supert - godt med nye oppskrifter!

    SvarSlett
  3. Rundstykkene der må prøves,de ser utrolig delikate og gode ut. :)
    Takk for at du deler oppskriften.
    Ha en fin dag.
    Klem fra Mette.

    SvarSlett
  4. Jeg kjenner nesten lukten her :)

    SvarSlett
  5. De rundstykkene så virkelig kjempegode ut. Vi baker alt til minstemann som har cøliaki, og det er greit med nye oppskrifter av og til....

    Jeg skal prøve rundstykkene dine, vanligvis lager jeg dem i muffinsformer for deigen er så klissete...

    Ha en fin helg

    SvarSlett
  6. hei på en søndag.
    så fint at du gir oss oppskriften på disse, de så veldig gode ut,
    å mange tips på veien fikk vi å.
    tusen takk.
    ønsker dere en nydelig søndag på en nydelig plass.
    klem fra sylvia

    SvarSlett
  7. Tusen takk for nok en liten økt bakeskole:) Det kommer godt med. Jeg skal prøve de senere i dag:)

    SvarSlett
  8. Jeg var sikker på at jeg hadde kommentert her allerede. Disse skal jeg bake. Her er det flere som skal ha glutenfritt, men jge har rett og slett ikke våget å bake selv.

    SvarSlett
  9. I dag brukte vi rundstykkdeigen som utgangspunkt for Lussekatter. Vellykket! Det blir nok rundstykker også etterhvert.

    Hilsen Åshild

    SvarSlett
  10. Takk for oppskrift! De ser deilige ut, de vil jeg prøve en dag ;) Klem Gry

    SvarSlett
  11. veldig gode rundstykker ble det! Takk for oppskrift!

    SvarSlett
  12. Hei Hjørdis, og takk for oppskrift på nydelige rundstykker. Prøvd to ganger, like bra hver gang. Blir nok mange bakedager framover.
    Spørsmål: Har du en like bra oppskrift på glutenfrie brød.

    Trond

    SvarSlett
  13. Er ganske fersk i dette med glutenfrimat. Har alltid vært god til å bake, så når jeg skulle legge om kosten var det naturlig å bake selv. Det en får kjøpt er ikke så godt
    Denne oppskriften var helt fantastisk. Har nå spist nybakte rundstykker sammen med ferske reker og hvitvin. Deilig;-)

    SvarSlett
  14. Jeg har kopiert oppskrifta di og nå sitter jeg bare og venter på at deigen skal heve! Artig med nye oppskrifter!
    God advent! Klem fra Gunnlaug i Glomfjord

    SvarSlett
  15. Hei,
    disse rundstykkene så veldig gode ut! Hvor lenge pleier du å steke dem på 200 grader? :)

    SvarSlett

Jeg blir så glad for kommentarer på mine innlegg :-)