Velkommen


Jeg er så glad i den nostalgiske, romantiske og ikke minst den landlige stilen.
fredag 9. oktober 2015

Vintage maling

I det siste har jeg har gått alldeles bananas med malerkosten og kalkmalingen "Vintage Paint" fra Jeanne d'arc Living:-) 


Jeanne d'Arc Living er et lite dansk engros firma som drives av to kreative damer som heter Lonnie og Vivian. I deres varesortiment som omfatter det flotte magasinet som gis ut hver måned, interiørartikler, møbler samt vintage-klær til barn og damer, selger de også kalkmalingen "Vintage Paint".

Malingen har de driftige damer vært med å utvikle og er laget etter gammeldags oppskrift med naturlige ingredienser. Dermed er den både miljøvennlig, vannbasert og luktfri.

Det hadde seg slik at jeg fikk en henvendelse fra nettopp Jeanne d'Arc Living om jeg ville prøve ut denne malingen.

Det var ganske pussig at henvendelsen kom akkurat idet jeg hadde tenkt å anskaffe meg denne. I magasinet hadde jeg nemlig sett masse bilder av nyere møbler som var malt om med deres vintage-maling. Jeg har mange ganger beundret resultatet malingen ga. 

Jeg går stadig rundt iført malerhabitten med malingspann og pensel. Alltid et prosjekt på gang. "Oljebasert Lady 40" fra Jotun har lenge vært min favorittmaling. Den gir fint resultat og møblene holder seg slitesterke lenge.  Men oljemaling lukter som kjent veldig sterkt og møblene kan ikke settes i hus før den verste lukten har gitt seg. 
I tillegg får ikke møblene det autentiske, kalkede utseende som originale, gamle møbler har.

 Så selvfølgelig takket jeg gladelig ja til tilbudet. Etter et par dager lå pakken med maling og deres flotte bok "Vintage Paint - Skønne forvandlinger"  i posten.


Med den største iver gikk jeg i gang. Jeg oppdaget fort at malingen var veldig lett å påføre.  Og det beste av alt, den tørket fort uten å lage striper som annen vannbasert maling har lett for å gjøre. Etter en halv time kunne jeg ta neste strøk. Det passet godt for en utålmodig sjel.


Den lille rød krakken har fulgt meg fra jeg var liten. Lenge hadde jeg tenkt at jeg burde gjøre noe med den. Da jeg mottok fargen "Black velvet" samt "Black" antikkvoks, bestemte jeg meg for å prøve ut disse på krakken. Etter grundig vask med rødsprit fikk den to strøk med malingen. Jeg gikk over med fint sandpapir og pusset litt her og der for å få frem et slitt uttrykk. Deretter etterbehandlet jeg den med den svarte antikkvoksen som ble påført med en bløt pensel. Denne voksen var veldig lett å jobbe med! Etter en halvtime arbeidet jeg voksen godt inn.  Voksen gir en hard overflate som er lett å holde ren. Samtidig beholder den sitt matte look.


Den gamle skuffen var ikke så veldig fin. Jeg skrudde av emaljeskiltet, renset skuffefronten med rødsprit, pusset over og påførte to strøk med fargen "Soft cream". Foreløpig hadde jeg kun den svarte antikkvoksen og brukte derfor denne her også. Resultatet ble jo nesten den samme gråfargen som den originale, men varmere og renere å se på. Skulle jeg angre på fargen, kan jeg bare male over.

Malingen kan brukes til nær sagt alt. Den lover også å hefte godt på metall. Det måtte jeg jo prøve.
Rammen, som en gang var i messing før jeg sprayet den med sink-spray fra Clas Ohlson, fikk ikke det resultat som jeg forventet. Den ble ganske død og kjedelig i fargen.  Nå hadde jeg mulighet å endre på det. Rammen fikk en omgang med malingen "Soft cream". Etterpå vokset jeg den med den ene voksfargen jeg hadde fått - "Black" antikkvoks. Voksen ble påført med hjelp av en såkalt sykkelpensel og la seg fint inn i ornamentene. Rammen var gammel og fikk nå tilbake gløden som gamle ting naturlig gir.


Foten på den gamle parafinlampen som jeg kjøpte på en antikkmesse, var malt med sort bengalakk. Altfor blank - og det syntes visst selgeren også, for han prutet for meg da jeg skulle kjøpe den :-) Et strøk med fargen "Black velvet" ble påført. Etterpå fikk den en behandling med "White" antikkvoks.


Nå hadde jeg virkelig fått blod på tann. Mer maling og voks ble bestilt på nettet.

Fargen på den gamle tinen som jeg fikk kjøpt på et loppemarked, ble jeg aldri riktig fornøyd med.  To strøk med fargen "Ocean blue" og deretter et strøk med "White" antikkvoks ble påført.  Den hvite voksen la seg fint inn i sprekker og hull. Jeg ble veldig godt fornøyd med både farge og resulat.  Den hvite voksen gjorde blåfargen litt lysere og ga i tillegg den rette patinaen som jeg ønsket meg. 

Det gamle skapet trengte virkelig en oppussing. Det står på "Roserommet" og jeg tenkte at det ville kle fargen "Faded rose".  Skapet fikk 2 strøk med malingen.


Jeg ble nok en gang forbauset over hvor godt malingen dekket. For å lysne det noe, behandlet jeg det med "White" antikkvoks. Samme fremgangsmåte som tidligere beskrevet.  Jeg klarer dessverre ikke få frem resultatet så godt på bildet. Det skal sies at jeg ble fornøyd.
 Skapet manglet glass. Det fikk jeg bestillt hos en glassmester og satte det på plass da skapet var tørt.


Den gamle piketitteren ser kanskje fin ut på bildet, men den var ganske makkspist og trengte sårt en fornyelse.
Her måtte jeg frem med sparkel for å tette igjen de mange makkhull. Flere runder med sandpapir før jeg endelig kunne male med "Warm cream".  Denne gang måtte det 3 strøk til med maling før jeg kunne si meg fornøyd.  Jeg pusset litt med fint sandpapir på kanter og hjørner. Til slutt ble det påført et strøk med "White" antikkvoks. Samme fremgangsmåte som tidligere beskrevet.Håntaket i messing var malt. Et godt tips å få vekk malingen på, er å la dem koke 2-3 minutter i en blanding av 1 liter vann og 1 ss sitronsyre. Da går malingen greit av. Puss etterpå med messingpuss.


Boken Vintage paint gir veldig god beskrivelse og mange nyttige råd om hvordan man oppnår gode resultat.  Det som var så fint med denne malingen er at den fester seg til de fleste overflater uten å måtte gjøre masse forarbeid. Den egner seg visst også godt på fliser, plast og stoff, men det har jeg til gode å prøve meg på.


Jeg kan veldig godt anbefale denne malingen. Lett å jobbe med. Ingen lukt. Tørker fort. Gir flott resultat. Voksen var også en fryd å jobbe med. Jeg har tidligere brukt møbelvoks som har vært så hard i konsistensen at all muskelkraft måtte til for å jevne den utover. Det var ikke nødvendig her.Jeg er nok redd for at det gamle, franske vitrineskapet kommer til å lide samme skjebne. Det er litt for mye shabby, synes jeg. Maling med Vintage Paint - kalkmaling ga mersmak:-) Og jeg har planer om hvilken farge det skal få. Ikke hvit i alle fall:-)

Ønsker alle som tittet innom meg, en riktig fin dag. Tusen takk for besøket og velkommen igjen.

Smil fra en malingsflekket Hjørdis

29 kommentarer:

 1. Denne malingen høres jo bare helt knall ut! Ble skikkelig fint det du har gjort. Likte spesielt godt krakken du malte 😀. Dumt jeg ikke har mye å male...... Har forresten en gammel stol, kanskje den må få seg et strøk☺️. Nå fikk jeg noe å gruble på😀. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Lisbeth. Jeg startet med krakken og tenkte først at jeg hadde jo ikke så mye som skulle males. Men du så kjekt det var. Og plutselig fant jeg ut at det var i grunnen ganske mye som trengte en fornyelse. God helg til deg også.

   Slett
 2. Dette ble jo knall bra :))))))
  Kalk maling dekker kjempe godt :)

  Flotte bilder du har tatt også, delikat ♥

  Gode klemmer til deg ♥

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for så fine ord. Blir så glad, vet du. Kan gå god for den malingen.
   God klem til deg også.

   Slett
 3. Kjempeflotte resultater, særlig den svarte krakken!

  God helg:)
  Klem Jorunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det var nok krakken og tinen som aller mest trengte fornyelse. Begge var veldig malingsslitt og hadde heller ikke originalfarger.
   Ha en fin dag!
   Klem

   Slett
 4. Wow så flotte resultatene ble... nå ble jeg inspirert:)
  Liker spes. godt det rosa skapet... lekkert!

  Ha en finfin søndag:)
  Klem Marianne

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Og endelig fikk det glass i døren også :-)

   Slett
 5. Jammen skal jeg si du har svingt kosten, alt ble fint, men jeg likte spesielt godt krakken og den blå tinen. Jeg har malt litt med en annen type kalkmaling og liker godt både hvordan den dekker og konsistensen på den. Nå sist malte jeg soverommet med kalkmaling, sikkert bra for en allergiker som meg.

  Fin ny uke til deg Hjørdis.

  Klemmer

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for så fin tilbakemelding. Det satte jeg pris på! :-)

   ha en fin dag, Kari!

   klem klem

   Slett
 6. Boken har jeg og malingen er utprøvd...begge deler er jeg også veeeldig fornøyd med!!!! Elsker jo alt fra Jeanne D´Arc jeg da,så dette var prikken over i´en for min del som har prøvd en del kalkmaling tidligere også: Herlige forandringer du har gjort,men det nedersta skapet synes jeg er perfekt som det er.Men så er det et skap som garantert blir perfekt uansett hvordan du maler det så fint som det er hihi :)))
  Gøy å se flinke Hjørdis!
  Toveklem .)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselige ord! Tusen takk! Jeg har ikke bestemt meg enda for å ta skapet. I alle fall ikke aktuelt på denne siden av året.

   Ha en fin dag!

   klem klem

   Slett
 7. Skal si du har vært ivrig! Flotte resultater! :)

  SvarSlett
 8. Så flott og lærerik artikkel Hjørdis- kjekt å se litt sånn trinn-for - trinn og det endelige resultatet.

  SvarSlett
 9. Var maling og voks veldig dyre? Finnes den i butikker tro? Har sett at Panduro reklamerer med maling til møbler, men vet ikke om det er den samme malingtypen....

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har svart Ingrid via e-mail, men kanskje andre også er interessert i svaret. Malingen kostet omtrent det samme som vanlig maling. Litt i underkant 300,- for 1 l. Jeg vet ikke om det er den samme Panduro selger. Malingen fås kjøpt på nettet. www.skyinterior.no , www.stil-.no ,Skafferiet på Tjøme sender varer, det samme gjør Good Old Days i Porsgrunn.

   Slett
 10. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 11. Jeg er nok dene eneste som vil helle malurt i begeret. Jeg synes dette var veldig trist å se på. All personlighet i disse gamle fine tingene er fjernet. Helt sørgelig! Dessverre, men det er dine ting og ditt valg. Jeg har tidligere nydt å se dine blogginnlegg så denne forandringen var skuffende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt med både positive og negative kommentarer. Men jeg kan ikke si meg enig i at jeg har ødelagt personligheten i disse tingene. Jeg er veldig nøye med å ikke fjerne den i mine ting. Parafinlampefoten var ved anskaffelse malt med sort bengalakk og selgeren poengterte også at den trengte en noe mattere maling. Nå ligner den veldig på andre slike gamle lampeføtter som har originalmalingen. Både krakk, terrin, høyskap var overmalt og hadde ikke originalfargen. Terrinen fikk, så nært som mulig, sin opprinnelige farge tilbake. Den eneste tingen som kanskje ikke burde vært malt er piketitteren. Men den var fryktelig morkspist og lite fin i virkeligheten - andre hadde nok kastet den på bålet. (den så flottere ut på bildet).Enkelte ganger trenger også gamle ting en fornyelse. Og jeg er fornøyd med dette.
   Håper du likevel vil fortsette å følge meg:-) Ha en fin dag.

   Slett
 12. Hello Hjordis, I did not read from you for such a long time. I hope everything is ok? Best wishes ,Tina from mogiscottage.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you so much, Tina. I tried to answer you on your blog, but I didn't manage. Everything is OK, but I'm more eager on InstaGram. You are welcome to visit my IG-account @husmannsplassen
   Any way I'm planning to make a new blog-post very soon.

   Best wishes Hjørdis

   Slett
 13. Tittet innom her, grunnet IG konto som ble eg ble tipset om 😊 Synes du er kjempeflink og der er veldig innspirerende lesing! 😄 Har noen gamle kjøkkenstoler som eg kjøpte på finn- hvor 3 er sandblåste og 2 var hvitmalte. Har nå veldig lyst å prøve meg på denne teknikken! 😊 Er det mye forarbeid? Må eg pusse ned de allerede hvitmalte stolene for å få et likt resultat som de uten maling?.. Håper du finner tid til å svare ☺ Uansett- takk for strålende tips! 🍃🌹🍃

  SvarSlett
 14. Hei Randi og tusen takk for fine ord:)
  Grunnarbeidet er viktig uansett. Begge typer bør vaskes godt med enten salmiakkvann (da må de tørke godt etterpå) eller rødsprit. De sandblåste ville jeg malt et strøk med heft-og sperregrunn. Dersom de hvitmalte er noe malingsslitte, ville jeg pusset dem litt og gitt dem samme behandling. Da har de et godt utgangspunkt. Håper dette var godt nok svart. Lykke til med malingsarbeidet. :-)

  SvarSlett
 15. Tusen takk!!😀 Da er planene klare straks snøen forsvinner og det blir noe mildere..😉 Dekker malingen også godt på forvaskede møbler (salmiakk/-rødsprit) som i utgangspunkter er vokset? Eller må man da pusse dem ned med sandpapir?.. Fikk plutselig flere ideer her nå..😅

  SvarSlett
 16. Håpe jeg ser et nytt innlegg her snart,savner det!
  Ha en fin tirsdag.
  Klem Christina

  SvarSlett
 17. Hei!
  Eg håper du er innom her av og til. Det er i alle fall eg for å hente idear og inpirasjon. Eg lurer på om du hugsar firmanamnet til dei som har laga smijarnsgelenderet du har på altanen/trappa di på bilete under her?

  SvarSlett
 18. Hei på deg og god morgen. Jeg får alltid kommentarene inn på e-posten, så dem blir lest :-) Jeg tenker stadig på nye innlegg, men så blir det ikke. Håper lysten tar seg opp igjen. I alle fall veldig hyggelig å få en slik koselig tilbakemelding.

  Den heter "Stavangerstolpen" og vi fikk kjøpt dem av et Sandnes firma som heter System Sikring A/S. Vår kontaktperson var
  Rune Andersen. Tlf. nr. er; 516340000. De lager også en stolpe som heter Hjelmelandstolpen. Du finner dem sikkert på nettet. Lykke til. Ha en fin lørdag.

  SvarSlett
 19. xn--o80b910a26eepc81il5g.online
  View Profile. Log In. or. Create fun88 vin New Account. Create New Account. Create New 카지노 Account. Open Account. 샌즈카지노 Close Account. Enter your New Account

  SvarSlett

Jeg blir så glad for kommentarer på mine innlegg :-)