Velkommen


Jeg er så glad i den nostalgiske, romantiske og ikke minst den landlige stilen.
torsdag 5. juni 2014

Gamle låver - et kulturminne

Jeg har fått forespørsel om å fortelle om den gamle låven og hva vi har gjort med den. Jeg hadde et innlegg i 2010, men mange følgere har kommet til etter den tid.

Velkommen inn en tur inn på låven, men vokt deg for katten:)


Låven sto for fall da vi overtok i 1996. Men det var viktig for oss å redde den. Så sant det er mulig, mener vi at det er viktig å ta vare på gamle låver som kulturminner fra tidligere tider. Det er sikkert ikke mange årene før de siste trelåvene er vekke. Forståelig nok, er de ikke lenger hensiktmessige for bøndene. De blir derfor erstattet med nye moderne driftsbygg med stålplater.  Dessverre lar de fleste de gamle, koselige låvene falle ned.
Da vi gikk i gang visste vi (kanskje ikke helt) at det ville ta mye tid. Taket, som til dels sto åpent, var det første som måtte reddes. Alle takpannene måtte av og nye sutakplater måtte legges før pannene ble lagt på plass igjen. De gamle, håndlagte Sandnespannene ønsket vi å beholde.

Året etter skiftet vi gulvbjelkene og "gulvplankene" i låvens ene del. Sistnevnte var det ikke mye igjen av og det var mer enn en gang vi måtte hente en forslått unge i hevdakjelleren. Da hadde de ramlet gjennom det råtne gulvet.


Etter å ha skiftet noe utvendig kledning, måtte også veggene mot fjos
og bod  (tidl. utedoen) skiftes. På høyloftet gikk det ikke an å gå og heller ikke i trappen opp.  Vi har beholdt den gamle konstruksjonen/takbjelkene og den samme rominndelingen, så som høyloftet med låvebro utenfor, fjøset og grisebingen. Dørene er av nyere dato, men laget av gamle materialer og "fjøs-vindu"  av håndlagte glass og smijern. 


Etter hvert skiftet vi vinduer og ny kledning på nesten hele låvens fasade. De gamle vinduene bruker jeg til billedrammer, speil, etc.

 På låvens innvendige vegger har vi samlet en del eldre arbeidsverktøy som dekor og minne over gamle dagers måte å drive gårdsdrift.

Om vinteren brukes rommene til vinterlagring. Men så snart våren er her, tømmes låven for alt som lagres, bjelkene støvsuges , vinduer vaskes og gulv rengjøres. En hel liten jobb bare det :-) Det er mye som drysser fra taket gjennom en hel vinter og ikke minst fugleskit som må vaskes bort.

Sommerstid brukes låven til festligheter.


Mang en låvefest er blitt avholdt her gjennom årenes løp.Fra barnedåpsselskap til  stilig Diamantbryllupsfest


Den gamle sleden brukes til å plassere maten på.

Sleden har faktisk tilhørt mine tipp-oldeforeldre. Men det fikk jeg først vite etter at jeg hadde kjøpt den. Den fantastiske historen bak dette funnet, finner du på denne linken HER
Den gamle kjøkkenbenken med den skjønneste patina, er jeg glad i. Gamle melkespann hører med i en gammel låve.Det er bare 2 uker til årets første låvefest. Det kan holde hardt å få låven klar til det. For tiden er naust under oppføring og det skal males. Området rundt naustet er i et eneste rot. En god del opprydding følger med etter et hvert byggeprosjekt. Med positive tanker går det nok bra, tenker jeg :-)

Snart Pinsehelg, folkens. Nyt den lyse sommertiden og kos dere.


Klem fra Hjørdis

14 kommentarer:

 1. Låver er flotte bygg. Har en ganske stor en sjøl også. Der er det to laftekasser inni selve låven. Fjøset og stallen er laftet og så er resten av låven
  bygget rundt disse laftekassene. Masse flott oppbevaringsplass i fire etasjer, og ja vi bruker det meste av lagringsplassen... Det er kanskje en ulempe med så mye plass, men det er utrolig gøy da. Fint å bruke låven som samlings og festlokale. Det er rustikke og solide bygg.
  Masse klemmer fra Marit

  SvarSlett
 2. Så utrolig flott, jeg er veldig glad i slike gamle bygg, flott at de blir tatt vare på for fremtiden!
  Fantastisk selskapslokale.

  Ønsker deg en fin kveld!

  SvarSlett
 3. Så interessant å lese, og så flott arbeid dere har gjort med låven! Fantastisk å ha en slik hus og dekke opp til fest i :) Vi har et uthus som visstnok har vært en stall. Ikke mange av dem igjen i Bergen, heller. Den trenger en redningsaksjon ganske snart, så det er fint å lese hva andre har gjort for å redde gamle uthus :)
  Ønsker deg en god pinsehelg!

  SvarSlett
 4. Må bare si det en gang til : for en fantastisk plass dere har!!
  Og så mye arbeid dere har lagt ned. Helt utrolig!
  Vær stolt over hva dere har fått til :)
  Håper du kan nyte pinsehelgen uten alt for mye å gjøre :)
  Klem

  SvarSlett
 5. A very precious and rare old bar. I like you respect and look after this great heritage. Everything looks so "pleased" of the young owners who keep things alive!

  SvarSlett
 6. Åhhh så vackert...helt enkelt underbart!
  Önskar dig en skön helg med mycket sol och värme...
  Kram Titti

  SvarSlett
 7. Lenge siden jeg har vært rundt og kikket på blogger nå, og jeg ser jeg har gått glipp av en del... Nydelige bilder som alltid hos deg, både av jordbærkos, uterom og den flotte låven! For en utrolig jobb dere har gjort! Det er ikke rart så mange låver forsvinner, det er ikke mange som orker å ta i ferd med restaureringen særlig når det koster mye i tillegg til alt arbeidet. Desto morsommere er det å se hvor fint det blir, og hvor anvendelig en gammel låve kan være. Ønsker dere lykke til med klargjøringen, er sikker på at det blir en oppdekning som kommer til å ta pusten fra både gjester og bloggfølgere (for vi får vel se bilder, håper jeg ;-)
  Fortsatt god pinse!

  klem Mona

  SvarSlett
 8. Drømmen om et småbruk blir ikke mindre etter å se i bloggen din. Glad jeg kan nyte synet av de flotte bildene du deler med oss. Du har det så utrolig fint. Skal bli flinkere til å blogge selv utover og dermed også og følge med i andres blogger. Din blogg er på favorittlisten ;)

  Ha en fortsatt fin pinse!

  SvarSlett
 9. Hei Hjørdis :)
  Ja låven din er bare helt nydelig ღ Husker godt at jeg leste om det
  for mange år siden - helt utrolig nydelig... og jeg skjønner godt at
  dere koser dere masse her i festlige anledninger ღ Nydelige bilder
  i innlegget under her, masse lykke til i utfordingen :) - og fortsatt
  fin helg & pinsehelg - stor klem fra Mette

  SvarSlett
 10. For ein jobb de har hatt og for eit flott resultat. Blir veldig inspirert å lese. Vi har ei grindløde å ta vare på og det er verkeleg eit kulturminne. Vi må finne ein balanse der løda kan brukast til festlege lag og vere nyttig til gardsdrifta. Ei utfordring :-) No er det våningshuset som har fokus og slått. Ein blir ikkje arbeidsledig når ein har ein gard å ta vare på, men det gir mykje energi og glede! Ha ein god dag :-) Klem

  SvarSlett
 11. Hei på deg!!!
  Så koselig at dere tar vare på det gamle!!!
  Låven har jo blitt så fin!!!
  Forstår godt at det ligger mye arbeid bak!!!

  Selv er jeg odelsjente på gården til bestemor og bestefar.
  Alle hus står tomme der. Og det blir mye jobb og restaurere
  hovedhus og låve. Håper en av ungene våre vil være int. i det.
  For det er en flott plass. Mamma og pappa skilte ut en tomt der,
  og der er jeg oppvokst, i samme tun som gården ligger.
  Pappa bor der ennå. Er blitt så tomt og stille der etter både bestemor og mamma
  døde. Men jeg ser nå med mine voksne øyne hvor flott det kan bli der!

  Håper dere kosa dere i pinsa!
  Her hos oss er det full sommer, og syden varme!!!

  Klem fra Anne-Marit

  SvarSlett
 12. Så utrolig bra at det finnes ildsjeler som tar vare på det gamle. Ikke noen lett jobb, men du verden vi ville ha vært "fattige" uten slike bygg.
  En skikkelig stas-låve har det blitt :-) og lykke til med festen. Merete-smil :-)

  SvarSlett
 13. Hei på deg og takk for hyggelig kommentar:)
  Ja, jeg holder på ennå, men må innrømme jeg er dårlig på kommentarer og besøk; det tar for mye tid, synd men sant..dessuten er jeg også havnet på IG, og det er et enklere forum å forholde seg til;)
  Teppet dit høres ut til å bli nydelig, så regner med du viser det når den tid kommer; hekling er trivelig arbeid:)
  Den låven din er aldeles nydelig; dere har virkelig vært flink til å ta vare på sjel og stil!
  Nyt junidagene videre, klem fra meg;)

  SvarSlett
 14. Vakkert i ord og bilde! Det står respekt av både jobben, holdningen og pågangsmotet dere utviser i Hidlesundet. Heldig er den som kan komme på låvefest hos dere! Lykke til med maling og sjauing, dere kommer nok i mål i år også.

  Fra Gry K

  SvarSlett

Jeg blir så glad for kommentarer på mine innlegg :-)