Velkommen


Jeg er så glad i den nostalgiske, romantiske og ikke minst den landlige stilen.
fredag 1. oktober 2010

Ostebånd til hverdag og fest

Først og fremst; Tusen takk for kommentarer og gode råd vedr. maling av sengealkovene. Varsko her, kjære familien min, det heller nok i retning nytt maleprosjekt!!Men kanskje jeg skulle prøve meg på lysere varianter i stedet for helt hvitt? Jeg tror eplegrønt, gustaviansk blå kanskje blir de nye motefargene...Men så over til noe ganske annet. Her i heimen bruker vi ostebånd og osteknapp hver gang osten tas frem - og det er ofte! Men etter hvert har jeg tenkt at det er visst ikke så vanlig å bruke det - det er visst helst veldig uvanlig - eller kanskje helt utenkelig?

Enkelte besøkende har undret seg fælt over dette fenomenet. Jeg og husbonden har brukt det i hele vår voksne alder og har ikke tenkt så mye over at dette kan oppfattes som sært.


Dette må jeg ha et innlegg om, tenkte jeg.


Hva i alle dager er et ostebånd, er det kanskje noen som spør seg? Og ikke minst hva er en osteknapp?


Svaret er såre enkelt. Osten blir påsatt et bomullsbånd. Disse båndene broderer jeg selv. De røde er med korstingsbroderi og kommanderer oss til å "Skjære pent av osten" eller "Hold deg på høydene".De blå har jeg først tegnet og deretter brodert med stilkesting, plattsøm og tungekant. (Sistnevnte er slitt i stykker). Og selvfølgelig har jeg egne bånd til jul:-)


Båndet festes med en osteknapp. Disse osteknappene får du kjøpt hos sølvsmeden. (De er ikke så dyre). Man kan få dem i en eske som også inneholder et koselig bomullsbånd. Dersom man ikke broderer selv, kan man fint bruke det.
Men hvorfor gjør vi det? Jeg må nok passe meg litt med dette svaret, så jeg ikke tråkker noen på tærne. Først og fremst er det fordi vi ikke vil ha fingermerker (og basselusker) på osten. Neida, vi er alldeles ikke fisefine, hvis du skulle lure på det!! Men man må vel kunne innrømme at masse kladdemerker på osten ikke er så veldig appetittlig. Ikke minst er det koselig å pynte opp den kjedelige osten. Sistnevnte er vel den mest tungtveiende årsak til at jeg begynte med det.
Jeg trakk nok på smilebåndet da en av ungene kom hjem, helt fortørnet over oppdagelsen av at vennens hjem ikke bruker ostebånd! Og i samme åndedrett klaget over skitne fingermerker på osten deres. Så her er nok mine barn noe skadeskutt. Den dagen de flytter hjemmefra, forlanger de vel å få med seg et ostebånd:-)


Et søk på Google forteller at tidligere bruk av osteknapp strakte seg over ca 100 år. Den største anvendelsen var fra århundreskiftet til ca 1920. Knappen var mest knyttet til bykultur, ofte brukt på pensjonater o.lign. Båndet var gjerne blått og hvitt og med tunger. Jeg velger å tro at det var vanlig på landet og, jeg:-)


Så det jeg nå lurer på er om det er noen der ute (som er like sære som meg og mine) som anvender ostebånd i sitt daglige liv? Selv om det er en gammel tradisjon, har jeg kanskje klart å vekke minner om hva som ble brukt i riktig gamle dager.

Ha en riktig fin helg! Så håper jeg å høre fra dere:-) Klem fra Hjørdis

19 kommentarer:

 1. Hei kjære Hjørdis:)

  For et herlig og inspirerende innlegg!!:) Tenk å ha ostebånd!! Og den fine osteknappen! Åh, det vil vi ha!! Så herlig! Skikkelig kreativt, og veldig gøy! Akkurat slike ting vi elsker:)

  Tusen takk for hyggelig bursdagshilsen hos oss:)

  Klem fra tvillingene:)

  SvarSlett
 2. Hei.
  Tusen takk for kommentar på min blogg.
  Så nydelige ostebånd,har hørt om de men ikke osteknapp. Da lærte jeg noe nytt i dag og. Gleder meg til reportasjen fra huset ditt kommer i frokost-tv. :)Vet du når?
  :)Klem.

  SvarSlett
 3. Må bare svare Romantikk-takk. Det kommer ikke noe reportasje fra Nord-Hidle. Jurien har valgt sine 5. Jeg er ikke med blant dem.

  Så kjekt at ostebånd-innlegget kan inspirere:-)
  Klem fra meg:-)

  SvarSlett
 4. Hei, Hjørdis
  Synes dette var et supert innlegg. Jeg kunne godt tenkt meg å bruke ostebånd (hvem liker vel at andre skal fingre på maten sin). Har faktisk ikke hørt om osteknapp; tusen takk for tipset. Synes dette var en super julegave også, jeg.

  Likte bloggen din godt, så jeg legger meg til som følger og bloggen din i listen min.

  Ønsker deg en fin helg. Klem fra Jannicke

  SvarSlett
 5. Det der med ostebånd er faktisk både smart og veldig renslig. Det var nok sikkert pga rensligheten man startet med ostebånd også. De er utrolig dekorative også - så fortsett med det!

  Nydelig blogg har du fått til også. Har vært følger en stund nå!

  SvarSlett
 6. Så flott det var med disse ostebåndene. Fikk en følelse av gamle tider. Virkelig nydelige var de.

  SvarSlett
 7. Spennende lesning, Hjørdis! Her går det i ferdig skivet gulos, he,he - men artig å lese om den helt motsatte varianten! Klem C

  SvarSlett
 8. Jeg og vil ha ostebånd!!Praktisk og renslig! Her hos oss er plastembalasjen på helt til osten blir så liten at en må ta den ut for å holde den fast.. Frokostene går jo fort unna i travle morgentimer.. Har en drøm om å bli en husmor som deg som broderer sine egne ostebånd...
  Fantastisk innlegg:)
  Stor klem, H

  SvarSlett
 9. Hei Hjørdis :)
  Dette var helt nytt for meg, men for en smart løsning!! Og så koselig på julefrokosten med en julepyntet ost :)

  Dumt at det ikke er loppiser i nærheten av der du bor, men på den andre siden, du har jo så myye fint i heimen så fortvil ikke:)

  Ønsker deg en flott søndagskveld!

  SvarSlett
 10. Kjempe flotte ostebånd og forstår godt at du bruker de.Her brukes det ikke...... men hadde jeg hatt ville jeg gjerne tatt det i bruk.Kanskje et julegave ønske.Ha en fin kveld
  Klem til deg

  SvarSlett
 11. Hei kjære du! Eg har ikkje høyrt om slike band før? Men vakkert og praktisk såg det ut til å vere!

  Tusen inderleg takk for omtanken du viste inne på bloggen min i dag ♥

  God klem frå Elin

  SvarSlett
 12. Hei
  Takk for koselig kommentar, og for at du vil følge meg:) Som du nevnte så ser eg også at det bare kommer opp ein "blank" figur, og eg kan heller ikkje trykke på den og komme til profilen din. Men eg veit ikkje kva som gjer det, men ser at det skjer med fleire andre også, på andre sine bloggar og. Kanskje noken andre som veit kva som gjer det?

  Nydelige ostebånd forresten. Har ofte tenkt på det at det egentlig er ganske udelikat at alle skal "kneppe" på osten kvar gong det skjeres ei ostesnei, så dette løyser jo det problemet, i tillegg til at det er veldig dekorativt.

  Klem

  SvarSlett
 13. Hei Hjørdis
  Herlig innlegg! – ostebånd har vi ikke brukt, men jeg ser det at når jeg skal f. eks ta bloggbilder av nystekte brød og ost – så tar jeg frem et bredt heklet blonde og har rundt osten… hehe… Hvorfor vi ikke har det til vanlig vet jeg ikke :) men absolutt en mye mer delikat måte å håndtere osten og mer dekorativt :) Kjempelurt med en slik knapp – tusen takk for tips :) Ønsker deg en fortsatt fin uke, klem fra Mette

  SvarSlett
 14. Så herlig innlegg! Har aldri hørt om ostebånd og sånn engang jeg, men så nydelige de var!!
  Kanskje jeg må ønske meg det til jul ;)

  Tusen takk for herlig kommentar ang kommoden min. jeg har ikke malt oppi skuffene, jeg er litt lat, så det gidder jeg ikke. Maler bare det som skal synes ;-) Hehe! Men skulle gjerne ha gjort det, da :))

  Ønsker deg en riktig god natt!

  Klemmer

  SvarSlett
 15. Å så gøy! Osteband og osteKNAPP!!! Det vil jeg også ha!! Det er jo skikkelig gammel tradisjon og så fine band man kan lage. Det syns jeg var en super-super-god idè du minnet meg om her. Det MÅ jeg jo bare ha!!!!!!!

  Tusen takk! Og tusen takk for gardintips. Kom inn og legg inn kommentar når du har laget innlegg da! ;O)

  Hilsen Liv

  SvarSlett
 16. Kjempeflott innlegg med nydelige bilder! Jeg har hørt om både ostebånd og knapp, og det er jo utrolig smart og dekorativt.
  For et fantastisk sted dere har i Hidlesundet! Det er så inspirerende å se hva dere har fått til her, særlig for oss som er helt i startfasen på restaureringen. Håper det er greit at jeg legger meg til som følger her :o)

  SvarSlett
 17. Hei.
  Jeg må først av alt få gi deg/dere masse skryt for at dere har fått til en himmelsk fin plass der dere bor. Det er bare som en drøm. Du er virkelig ei dyktig jente må jeg si!! Ønsker dere et velsignet nytt år. Hilsen ei som ikke har blogg, men elsker å lese blogger og få inspirasjon :)

  SvarSlett
 18. Kosleig blogg du har :)
  Og så artig å se at du bruker bånd og osteknapp. Jeg har knapper, og har ofte tenkt at jeg skal lage meg ett ostebånd, men har foreløpig blitt med tanken. Men en dag....

  Lykke til med dine små og store prosjekter.
  Hilsen Inger

  SvarSlett
 19. Så trivelig at du blogget osteknappene dine :-D
  Jeg lager dem i glass og porselen og har oppdaget at de brukes til MYE annet enn osten! Nemlig et klede rundt brødet du skjærer av, for å merke at DETTE er glutenfritt og dette er vegetar osv osv. Osteknapper er veldig gammelt, et søk på museumsnett fortalte meg det for flere år siden da jeg begynte å lage dem som redesign av bestikk. :-D En liten dingst alle burde ha i skuffen!

  SvarSlett

Jeg blir så glad for kommentarer på mine innlegg :-)